group of people standing on green grass field during daytime

TŁUSTY CZWARTEK

  1. Klientom, którzy to krytykują, Blikle powiada: ,,To nie kwiat, na który się patrzy, to do jedzenia”; tak mówi, lecz nie kto inny jak on wprowadził zwyczaj wysyłania artystom pączków i tortów zamiast kwiatów — wszy­stkie konkursy chopinowskie w Filharmonii zasypy­wane są pączkami z Nowego Światu).Pączki znane są w niektórych krajach, ale okrągłe, wyrośnięte i upudrowane. Tylko w Polsce potrafią cukiernicy i gospodynie stosować odmienną technikę wypieku i inne osiągać efekty; ponoć jeszcze teraz stare babcie w naszym kraju testamentem przekazują tajemnicę przepisu na pączki.Szaleństwo pączkowe związane jest w Polsce z tra­dycją zapustów. Kolberg pisze, że w Krakowie „tłusty czwartek” zwany był „comber”; takie nazwisko nosił jeden z wójtów czy burmistrzów, który okrutnie tępił przekupki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *